Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

     „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

     На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година точно в 12:00 ч. сирените в цялата страна оповестяват преклонението пред паметта на героите.

     Официално този празник започва да се отбелязва от 1901 г. насам. На 2 юни същата година на връх Вола, мястото на смъртта на Ботев, се събират всички останали живи четници от Ботевата чета, които присъстват на тържествата.

    За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сирените символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

    Българите винаги са оценявали саможертвата на онези, които са дали живота си за Отечеството. Ето затова учениците от Пето основно училище „Митьо Станев“ преклониха глава пред героите, загинали за свободата ни. Те изработиха постери, табла, рисуваха, пяха и научиха повече за живота и борбата на поета, революционера, националния герой Христо Ботев.