Лекция на тема "Живот на земляните извън земята"

   Лекцията „Живот на земляните извън земята“ се проведе в Пето основно училище „Митьо Станев“ от Милен Минев, докторант в катедра Астрономия, ФзФ към СУ. Той гостува на децата по покана на Обществения съвет. В следващите редове са представени основните акценти от лекцията проведена на 19 декември 2018 г.:
    Защо има живот на Земята?
    Кои планети включва слънчевата система и къде е обитаемата зона, където може да има живот?
    На какви условия трябва да отговаря – вода в течно състояние, подходящи температури и атмосфера?    Представени бяха условията на живот и информация за Земята, Луната, Венера, Марс, Юпитер и неговите Галилееви спътници Европа, Ганимед, Калисто и Йо. Имаше и информация за условията на живот на Екзопланетите и методът, чрез който се откриват (Метод на пасажите). Показана беше и планетната система TRAPPIST-1, която е открита през 2017 г.
  Основният виновник за откриването на Екзопланетите е телескопа Кеплер, откривател на над 2000 екзопланети последните години. Един от най-известните български астрономи е Димитър Съселов, който е работил със същия телескоп. Други известни български астрономи са Николай Николов, който през 2018 г. откри екзопланета с атмосфера без облаци и Валентин Костов, който откри планета обикаляща около две звезди. Наследник на телескопа Кеплер е телескопа TESS, чрез който се очаква да открият нови 200000 екзопланети. Показан беше и телескопа James Webb, наследник на телескопа Хъбъл, който ще бъде изстрелян 2020 г.
   Разгледаха се и проектите за телескопите на бъдещето, които се строят – Extremly Large Telescope в пустинята Атакама и Cherenkov Telescope Array на Канарските острови. Лекторът разказа и за най-новия начин за изследване на Вселената – чрез Гравитационни вълни, както и за черните дупки.
    Дискусия предизвика зададения въпрос „Дали има извънземни и къде може да са те?“.
    В края на лекцията имаше още много въпроси, на които лекторът Милен Минев отговори. 

На страницата на Обществения съвет към Пето основно училище „Митьо Станев“, Стара Загора може да гледате видеото от проведената лекция.