Вълнуващото посещение на Александра Георгиева

  В деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий споделяме емоционалните срещи на децата с учителката, но и писателка – Александра Георгиева.
На 5 май авторката на детската поредица „Агата“ гостува в нашето училище, а срещите бяха с всички втори класове, както и с 4.г клас.
     Александра Георгиева е вдъхновяващ начален учител с интерес към природните науки и хубавите книги за деца. Вярва, че в думите има магия. Старае се всеки ден да я показва на децата и вярва, че възрастните също могат да я видят. „Агата“ е поредица от 12 истории, в които главната героиня и приятелите й учат не само за училището, но и за живота. Агата е симпатично малко момиче. Живее в градчето Елша с мама, татко и баба. Домашният й любимец е Балтазар – котарак, с който Агата не само играе, но и води разговори.
     Александра разказа как се става писател, как се измисля интересна история, какъв трябва да е героят, каква е ролята на редактора, на коректора, илюстратора и още куп вълнуващи въпроси, които децата зададоха. Съчинявайки различни истории, децата разбраха, кои са важните фактори един разказ, за да стане интересен за читателя. Първата среща се проведе в залата на училището, а другите две – в кабинета по биология.
12-те книги от поредицата за Агата, които бяха представени, са със специални послания от писателката и са на разположение за всички деца в библиотеката.
Срещите се осъществиха със съдействието на издателство „Мармот“ и безупречната организация на Рая Петрова – училищният библиотекар на Пето основно училище.