PictureПроект “Твоят час”

2017-2018 г.

 

ОТЧЕТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ИЗЯВИ

по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“

 


Извънкласни дейности за занимания по интереси


 

Kлуб „Европейска кухня“


      Представителната изява на клуба на тема „Приготвяне на обредни хлябове“, се проведе на 20.12.2017г. от 13 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“, гр. Стара Загора. 
     Целта на занятието е запознаване с дейността на клуба по „Европейска кухня“ и българските традиции при приготвянето на коледни погачи,технологията и народната символика при тяхната украса.  
     В мероприятието участваха членовете на клуба, които замесиха орнаментираха и изпекоха коледни погачи. 
     Коледните хлябове бяха разпродадени на благотворителния коледен базар организиран от училището и училищното настоятелство, като средствата от продажбата се използваха благотворително по предназначение.
     На представителната изява присъства педагогическия съветник на училището госпожа Ивелина Кьосева, а на базара всички ученици на V ОУ Стара Загора.
     За документиране на събитието бяха направени снимки на участниците.  
    Представителната изява на клуба на тема „Приготвяне на великденски курабии“, се проведе на 24.04.2018 г. от 13 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора.
     Целта на занятието е запознаване с дейността на клуба по „Европейска кухня“, традициите при празнуването на великденските празници, характерните български ястия поднасяни през тези празници и българските курабии.
    В мероприятието участваха членовете на клуба.
    ​Мероприятието започна с замесване на тесто за курабии. После всеки участник оформи и изпече приготвените заготовки. С изпечените курабии бяха почерпени участниците в приготвянето им, учители и ученици в училището.
    Представителната изява посети педагогическия съветник на училището госпожа Ивелина Кьосева.
    За документиране на събитието бяха направени снимки на участниците.
Ръководител: Петър Иванов Мечев

Клуб „Родолюбие“


     Представителната изява на клуба на тема: „Пресъздаване на Бъдни вечер. Коледари. Сурвакари, Рождество Христово“, се проведе на 20.12.2017г. от 11:00 ч в Актовата зала на Пето осноно училище, гр. Стара Загора.
      Българските коледни традиции и обичаи бяха представени от всички – 21 участници в клуба, всички ученици  от 4. ж клас. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници, на  сцената на кинозалата в Пето основно училище, оживяха стародавни обичаи и обреди – Бъдни вечер, Коледуване, Сурва. Децата, облечени в народни носии, изиграха две представления – веднъж пред своите родители и гости, и втори път пред съучениците си от четвъртите класове. Постановката „Коледен благослов“ бе излъчена по национална телевизия „Стойчев“ на 26.12.2017г. Всеки участник във възстановката, получи свое видеокопие на компактдиск за спомен.
     Събитието беше споделено и чрез презентация с европейски партньори по  eTwinning проекта „My life is beautiful“.

    Представителната изява на клуба на тема: „Всичко българско и родно – любя, тача и милея, се проведе на 16.02.2018 г. от 11:00 часа в метоха към храм “Свети Димитър“, гр. Стара Загора.
     Участниците от клуб „Родолюбие“, 21 ученици от 4. ж клас, седнаха на старите, дъбови чинове във възрожденската класна стая. Започна часът по родолюбие. Малките родолюбчета закачиха на себе си табелките с надпис „Послушенъ“, „Пръвъ“, „Прилеженъ“. Тези с надпис „Непослушенъ“ и „Мързеливъ“, оставиха настрани. Възрожденските стихове за отечеството, за родната реч и за майката, развълнуваха гости и музейни работници. Децата запяха песента „Когато бях овчарче“. Присъстващите пееха с тях, а в очите им блестяха сълзи от умиление.
     С пачи пера и мастило от дъбови шикалки, децата изписваха, прехапали устни, словата на химна „Върви, народе, възродени“. От стената кротко грееха ликовете на двамата първоучители Св. Св. Кирил и Методий. Родолюбчетата сричаха написаната на дъската Глаголица – Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Естъ …
     Научиха, че Апостолът на свободата – Васил Левски е учил в нашия град Стара Загора от 1855 г. до 1858 г. Живял в метоха. Учил в „Св.Николското“ класно училище. Синеокият и гласовит дякон е пял в църковния хор на храм „Св. Димитър“. Ученицитге наредиха пъзели с лика на Левски. Разгледаха стенописите в храма, изобразяващи сцени от живота на Дякона. От тях ги гледаша Апостолът на свободата в цял ръст. Мъничко се бяха извисили и те – малките родолюбчета.
      Урокът по родолюбие продължаваше в душите им. Когато минаха покрай паметника на Левски, мълком оставиха цвете и сведоха глави. Любиха и тачеха всичко българско и родно.
      Михаил бе написал в почетната книга на метоха: „Впечатлен съм от съхранения дух на българското възрожденско училище“. Миналото бе преминало в бъднина.
      Събитието беше споделено и чрез презентация с европейски партньори по eTwinning проекта „My life is beautiful“.
Ръководител: Даниела Неделчева Джеджева

Клуб „Аз общувам със света“


      Първа представителната изява на клуба на тема: „Училищно състезание Spelling Bee” се състоя на 06.03.2018 г.  в мултимедийния кабинет по английски език в нашето училище. Присъстваха всички участници от клуба, имаше гости – ученици от другите класове и родителите на участниците. Състезаваха се общо 16 участници от 4., 5. и 7. клас. Учениците спелуваха думи от предварително даден им списък с думи за научаване (500 английски думи). Те показаха високи постижения и състезанието мина динамично, с много положителни емоции и оспорвано първо място. Победител бе Миглена Минкова от 5. А клас, която спечели в 10-ти кръг с думата „revenge“. На второ място се класира Александър Басамаков от 5. Е клас. Всички участници получиха грамоти за успешното си представяне в училищния кръг на националното състезание „Spelling Bee”, а победителите – и сертификати за първо и второ място.
След отличното си представяне и  двамата победители  започнаха подготовката си за областния кръг на националното състезание „Spelling Bee“ в град Пловдив на 24.03.2018 г. Към списъка с 500 – те думи те добавиха още 200 нови думи, на които да научат правоговор, правопис и значение.
      Събитието беше отразено в електронно портфолио на дейностите на клуба и споделено сред европейски и глобални партньори от съвместните ни проекти в образователните платформи  eTwinning и Buncee. 

      Втора представителната изява на клуба „Аз общувам със света“ на тема: „Участие на регионално състезание Spelling Bee” се състоя на 24.03.2018г. в град Пловдив. В него се състезаваха  двама от участниците в клуба, а другите участници и техните родители присъстваха като публика. Нашите двама победители от училищния кръг  Миглена Минкова от 5. А клас и Александър Басамаков от 5. Е клас представиха достойно името на Пето основно училище „Митьо Станев“, гр. Стара Загора пред широка аудитория участници от региона. Александър Басамаков победи другите участници  в своята категория и са класира за националния кръг на състезанието, което се проведе на 28.04.2018 г. в гр. София.
     ​Учениците представиха достойно името на нашето училище и получиха своите отличия и сертификати за успешното си участие. Сертификат получи и нашето училище за второто си участие в осмото национално състезание по правопис на английски език – „Spelling Bee“. Александър Басамаков, съвместно с преподавателя си готвил го за състезанието – Росица Атанасова-Минева,  участват в националния кръг на състезанието в София през месец април, 2018 г., както и в национална лагер-школа с носители на езика, която ще се проведе в гр. Банско през месец юли, 2018 г.
     Събитието беше отразено в електронно портфолио на дейностите на клуба и споделено сред европейски и глобални партньори от съвместните ни проекти в образователните платформи  eTwinning и Buncee. 
Ръководител: Росица Делчева Атанасова-Минева

Клуб „Волейбол“


     Педставителната изява на клуба на тема „Участие в Общинските ученически игри“, се проведе на 26.04.2018 г. от 9.00 часа в Общинска зала “Иван Вазов“ в гр. Стара Загора.
     Целта на изявата е да представи до колко са овладяни основните елементи от техниката на играта. Придобитите умения и знания да осъществяват индивидуални технико-тактически действия и групови взаимодействия в защита и нападение. Да проявяват високи морално-волеви качества.
     В състезанието участваха всички членовете на клуба, техни приятели и родители.
     При МОМИЧЕТА участваха три училища:
        1. Пето ОУ ”М. Станев”   
        2. СУ ”В. Левски”                     

        3. СУ Ив. Вазов                                                             
     При МОМЧЕТА участваха също три училища от града:
       1. Пето ОУ ”М. Станев”                  
       2. ПМГ ”Гео Милев”

       3. СУ Ив. Вазов  
    Състезанието започна със строяване на всички отбори и тържествено откриване.
    Първа среща – Пето ОУ ”М. Станев” –  СУ „Ив. Вазов“  при момчетата и победа с 2:0 гийма.
    Следва първа среща при момичетата срещу СУ ”В. Левски” и отново победа с 2:0 и огромна радост и удовлетвореност от резултатите.
    Срещите преминаха с много емоции и спортна страст. Отборите имаха огромна подкрепа от трибуните, където бяха техните родители и съученици.
    За документиране на събитието бяха направени много общи и индивидуални снимки на участниците.

    Представителната изява на клуба на тема Участие в Общинските ученически игри, се проведе и на 27.04.2018 г. от 9.00 часа в Общинска зала Иван Вазовв гр. Стара Загора.
    Целта на изявата е да представи до колко са овладяни основните елементи от техниката на играта. Придобитите умения и знания да осъществяват индивидуални технико-тактически действия и групови взаимодействия в защита и нападение. Да проявяват високи морално-волеви качества.
    В състезанието участваха всички членовете на клуба, техни приятели и родители.
    При МОМИЧЕТА участваха три училища:
      1. Пето ОУ ”М. Станев”   
      2. 
СУ ”В. Левски”                     
      3. СУ Ив. Вазов                                                              
   При МОМЧЕТА участваха също три училища от града:
      1. Пето ОУ ”М. Станев”                  
      2. 
ПМГ ”Гео Милев”
      3. СУ „Ив. Вазов“   
   Продължихме със среща при момчетата – Пето ОУ ”М. Станев” –  ПМГ ”Гео Милев” и отново победа с 2:0 гейма. Станахме шампиони на гр. Стара Загора. Неимоверна радост и емоции. 
    Впоследствие момчетата станаха шампиони и на Областните ученически игри и заеха 2 място на Зоналните ученически игри в гр. Кърджали.
    Момичетата продължаваме със срещата – Пето ОУ ”М. Станев” – СУ Ив. Вазов.                        
    Срещата започва отлично за нас и взехме 1 гейм, те взеха 2 гейм и в тайбрека за съжаление загубихме с минималното 15:13 точки. На второ място сме в град Стара Загора.
    Отлично представяне и показахме на всички, че са поставени здрави основи в овладяването на волейболната игра.   
    Отборите имаха огромна подкрепа от трибуните, където бяха техните родители и съученици.
    За документиране на събитието бяха направени много общи и индивидуални снимки на участниците.
Ръководител: Динка Кунева Вълева

Клуб „Графичен дизайн“


     Представителната изява на клуба на тема „Изложба“, се проведе на 18.12.2017 г. от 13 часа в сградата на Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора.
     Целта на изявата е да направим достояние на учениците, учителите и посетителите на Пето основно училище направените от членовете на клуба календари и коледни картички, популяризиране на работата на графичния дизайнер и естетическото въздействие на графичния дизайн.
    В мероприятието участваха членовете на клуба и техни приятели приятели.
    Изявата започна още през голямото междучасие в 10 часа, когато учениците разпределени на групички посетиха всички кабинети и подариха на всички учители и служители от училището направените от тях календари за 2018 година и коледни картички в няколко от занятията на клуба.
    В 13:00 часа във фоайето на училището бе направена импровизирана изложба на коледните картички и календара.
     Представителната изява на клуба на тема „Изложба“, се проведе на 04.06.2018 г. от 13 часа в сградата на Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора.
     Целта на изявата е да направим достояние на учениците, учителите и посетителите на Пето основно училище направените и рамкирани от членовете на клуба фотографии на места и обекти, посетени и отразени от членовете на клуба, популяризиране на естетическото въздействие на фотографията и графичния дизайн.
    В мероприятието участваха членовете на клуба и техни приятели приятели.
    Изявата започна още през голямото междучасие в 10 часа, когато учениците разпределени на групички посетиха всички кабинети по математика и подариха на всички математици от училището направените от тях табла на тема „Геометрични тела“ в няколко от занятията на клуба, за да им е в помощ в часовете по математика в шести клас.
    В 13:00 часа започна разглеждането, подбора и рамкирането на предварителното поръчаните и вече получени 30 фотографии за постоянната изложба във фоайетата на училището. Учениците също така получиха малки снимки за спомен от занятията на клуба.
Ръководител: Иванка Пенева Вълчанова – Нейчева

Клуб „Декор върху стъкло“


    Представителната изява на клуба на тема „Изложба.“, се проведе на 20.12.2017 г. от 13.40 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“, гр. Стара Загора.
   Целта на занятието е запознаване на родители и ученици с дейността на клуба.
   В мероприятието участваха членовете на клуба, техни родители и приятели.
   Мероприятието започна с подбор и подреждане на рисуваните предмети с Коледна тематика. Изложбата беше подредена в централното фоайе на училището, с цел да бъде популяризиране на  дейността сред родителите и учениците от  всички класове.
   След изложбата част от рисуваните предмети бяха предоставени на коледния базар, а други за коледен подарък на своите родители .
    Представителната изява на клуба на тема „Изложба.“, се проведе на 11.04.2018 г. от 13.00 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора.
    Целта на занятието е запознаване на родители и ученици с дейността на клуба.
    В мероприятието участваха членовете на клуба, техни родители и приятели.
   Мероприятието започна с подбор и подреждане на рисуваните предмети с Великденска тематика. Изложбата беше подредена в централното фоайе на училището, с цел да бъде популяризиране на  дейността сред родителите и учениците от  всички класове.
   След изложбата рисуваните предмети бяха предоставени на участниците в клуба.
Ръководител: Енета Петкова Колева

Клуб „Магията на изкуството“


    Представителната изява на клуба „Магията на изкуството“, тема „Ден на народното творчество“:
    Целта на тази публична изява е да покаже, че учениците са запознати с народните традиции и обичаи, могат да  работят в екип, могат да творят, могат да се изграждат като организирани и креативни личности. По време на представителната изява учениците бяха разделени на няколко отбора. Състезаваха се като показаха своите умения за познаване на народна приказка и пословица, като подреждаха стомна, народни носии,  навиваха прежда. Проявиха много творчество и креативност. Учениците изпълниха народни песни, играха ръченица, подреждаха ястия за Бъдни вечер. Гостите на изявата (ученици и родители) бяха много впечатлени. Вечерта завърши с много песни и народни танци.
    Очакваните резултати – учениците да усетят и да пресъздадат мъдростта на народните приказки, да разбират и използват пословици, поговорки и гатанки,чрез примерите на народните герои да се научат на трудолюбие, честност и уважение. Да носят в себе си българското и да развият усета си за красота. Да се събуди у учениците любовта към народното ни творчество.
Ръководител: Нина Димитрова Димитрова

Клуб „Работилница за чудеса“


     Целта на тази публична изява е да покаже,че учениците са запознати с народните традиции и обичаи, могат да  работят в екип, могат да творят, могат да се изграждат като организирани и креативни личности. По време на представителната изява учениците бяха разделени на няколко отбора. Състезаваха се като показаха своите умения за познаване на народна приказка и пословица,като подреждаха стомна, народни носии, като навиваха прежда. Проявиха много творчество и креативност. Гостите на изявата (ученици и родители) бяха много впечатлени. Вечерта завърши с много песни и народни танци.
     Очакваните резултати – учениците да усетят и да пресъздадат мъдростта на народните приказки, да разбират и използват пословици, поговорки и гатанки,чрез примерите на народните герои да се научат на трудолюбие, честност и уважение. Да носят в себе си българското и да развият усета си за красота.
Ръководител: Светлана Димова Маркова

Клуб „Стъклопис“


    Представителната изява на клуба на тема „Изложба.“, се проведе на 19.12.2017 г. от 13.40 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“, гр. Стара Загора.
   Целта на занятието е запознаване на родители и ученици с дейността на клуба по стъклопис.
   В мероприятието участваха членовете на клуба, техни родители и приятели.
   Мероприятието започна с подбор и подреждане на рисуваните стъкла с Коледна тематика. Изложбата беше подредена в централното фоайе на училището, с цел да бъде популяризиране на  дейността сред родителите и учениците от  всички класове.
   След изложбата част от рисуваните стъкла бяха предоставени на коледния базар.
Ръководител: Енета Петкова Колева
   Представителната изява на клуба на тема „Изложба.“, се проведе на 10.04.2018 г. от 11.00 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“, гр. Стара Загора.
   Целта на занятието е запознаване на родители и ученици с цялостната дейност на клуба по стъклопис.
   В мероприятието участваха членовете на клуба и техни приятели от петите, шестите и седмите класове.
   Мероприятието започна с подбор и подреждане на рисуваните стъкла. Изложбата беше подредена в централното фоайе на училището, с цел да бъде популяризиране на  дейността сред родителите и учениците от  всички класове.
   След изложбата част от витражите бяха предоставени за подобряване интериора в училище, а други за подаръци на видни и успели хора, гостували в училището.

Клуб „Футбол“


   Представителната изява на клуба на тема „Участие в Общинските ученически игри“, се проведе на 26.04.2018 г. от 9.00 часа на Стадион „Берое“ в гр. Стара Загора.
   Целта на изявата е да представи до колко са овладяни основните елементи от техниката на играта. Придобитите умения и знания да осъществяват индивидуални технико-тактически действия и групови взаимодействия в защита и нападение. Да проявяват високи морално-волеви качества.
   В състезанието участваха всички членовете на клуба, техни приятели и родители.
   Участваха дванадесет  училища, разделени в 4 групи по 3 отбора.                                                                
   Състезанието започна със строяване на всички отбори и тържествено откриване.
   Първа среща:
   Пето ОУ ”М. Станев” –  СУ „Ив. Вазов“ и победа с 7:2, огромна радост и удовлетвореност от резултата.
   Срещата премина с много емоции и спортна страст. Отборът имаше огромна подкрепа от трибуните, където бяха техните родители и съученици.
   За документиране на събитието бяха направени много общи и индивидуални снимки на участниците.

    Представителната изява на клуба на тема „Участие в Общинските ученически игри“, се проведе на 27.04.2018 г. от 9.00 часа на Стадион „Берое“ в гр. Стара Загора.
    Целта на изявата е да представи до колко са овладяни основните елементи от техниката на играта. Придобитите умения и знания да осъществяват индивидуални технико-тактически действия и групови взаимодействия в защита и нападение. Да проявяват високи морално-волеви качества.
   В състезанието участваха всички членовете на клуба, техни приятели и родители.
   Участваха дванадесет  училища, разделени в 4 групи по 3 отбора.
   Продължихме с втора среща:
   Пето ОУ ”М. Станев” – СУ „Хр. Смирненски“ и отново убедителна победа с 8:4. Първи сме в група А и отидохме на полуфинал. Неимоверна радост и емоции.                                                          
   Впоследствие победихме на полуфинала Второ ОУ “П. Р. Славейков“ и отидохме на финала, където играхме с Първо ОУ “В. Ханчев“, но за най-голямо съжаление вратарят ни се контузи и загубихме с 0:2.
   Отлично представяне и показахме на всички, че са поставени здрави основи в овладяването на футболната игра.   
   Отборите имаха огромна подкрепа от трибуните, където бяха техните родители и съученици.
   За документиране на събитието бяха направени много общи и индивидуални снимки на участниците.
Ръководител: Кънчо Митков Кашеров

Клуб „Туризъм“


    Представителната изява на клуба на тема „История и цели на туристическото движение – презентация.“, се проведе на 26.02.2018 г. от 13 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора.
   Целта на занятието е запознаване с дейността на клуб Туризъм и екологично възпитание на подрастващите чрез подреждане на табло със снимки за историята на туристическото движение в България, целите на туризма, туристическа маркировка, природни, културни и исторически забележителности.
   В мероприятието участваха членовете на клуба и техни приятели от 5. А и 5. Б класове, госпожа М. Христова – класен ръководител на 5. А клас.
   Мероприятието започна с групиране и подреждане на табла със снимки и информация за целите на туризма и посетените от клуба паметници, паметни плочи, природни и културни обекти и кратка информация за тях. По време на представянето всеки участник от клуба разказваше за обектите показани на снимките и към коя от целите на туризма се отнася. Накрая се проведе практическо занятие като всеки присъстващ беше почерпен с бонбон и му беше обяснено, че когато човек е в планината трябва да прибере опаковката и да я изхвърли в кош за отпадъци. Който си запази опаковката и я изхвърли на определеното място получи втори бонбон.
   За документиране на събитието бяха направени снимки на участниците и изготвеното табло.
   Представителната изява на клуба на тема „Състезание „Бързи, смели, сръчни““, се проведе на 19.04.2018 г. от 13 часа в двора на Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора.
   Целта на изявата е физическо и психическо укрепване на здравето на подрастващите чрез движение и забавление, запознаване с туристическата екипировка, популяризиране на целите на туризма, патриотично и екологично възпитание чрез представената информация за природните забележителности и паметни плочи.
   В мероприятието участваха членовете на клуба и техни приятели приятели – получили покани.
   Мероприятието започна с разпределяне на учениците в два отбора – „Вихър“ и „Стрела“. Проведоха се три игри. В първата игра за бързина, учениците трябваше да поставят в раница предмети включени в туристическата екипировка. Втората игра – за бързина и сръчност се състоеше в пренасяне на перце с федербална хилка.
   В пликове бяха поставени снимки от посетени обекти от клуба. При третата игра всеки участник избираше плик и трябваше да представи информация за обекта от снимката в него и към коя от целите спада. При затруднение ползваше помощ от приятел.
   За документиране на събитието бяха направени снимки на участниците.
Ръководител: Ганка Йовчева Димова

 

 


Извънкласни дейности за преодоляване на обучителни затруднения


 

Клуб „Лесна математика “


    Представителната изява на клуба Лесна математика беше викторина, която се проведе на 28.05.2018 г. от 12 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“, гр. Стара Загора.
   Целите на занятието са учениците от седми клас, които имат обучителни потребности и затруднения при усвояване на учебното съдържание по математика да покажат умения за решаване на задачи. Повишаване на интереса им към учебния предмет и мотивацията им за подобряване на годишния им успех по математика.
​   Очакваните резултати се оправдаха и  учениците успяха да покажат, че са усвоили формулите  за  съкратено  умножение  и  привеждането  на многочлен  в  нормален  вид. Откриват  подходящи  методи  и средства  при тъждествени преобразования и при разлагане на множители. Учениците знаят  основните геометрични фигури, техните свойства  и  умеят да ги прилага   в задачи. Знаят признаците за еднаквост и могат да доказват еднакви триъгълници. Знаят свойствата и приложенията на видовете успоредници. Умеят да моделират  и решават текстови задачи с уравнения и неравенства.
    В мероприятието участваха членовете на клуба и техни приятели от 7. Г и 7. В класове. Викторината започна с определяне на двата отбора чрез жребий. Участниците облякоха отличителните си тениски в червен и зелен цвят и заеха определените места. По време на представянето всеки участник от отборите трябваше да реши изтеглената си задача на дъската. Резултатите се анализираха и пресмятаха от избрани от двата класа двама помощника.  Накрая се излъчи отборът победител и се раздадоха награди.
    За документиране на събитието бяха направени снимки на участниците във викторината.
Ръководител: Дияна Иванова Енева

Клуб „Математика за мен“


    Целта на групата е да подпомогне учениците от 3. клас, които имат обучителни потребности и затруднения при усвояване на учебното съдържание по математика. С учениците се работеше индивидуално, за да се повиши интереса и мотивацията към учебния предмет, както и да се преодолеят пропуските.
    Резултатите от работата на групата са много добри. Учениците се трудиха неуморно и с интерес, а математиката за тях е вече лесна и забавна.
    ​Представителната изява на групата се проведе на 20.04.2018 г., за да покажем наученото и да демонстрираме пред родителите усвоеното. На учениците се раздадоха по два работни листа: тест 1 и 2, както и се проведе състезание по отбори – „Вихър“ и „Комета“. Накрая на часа на учениците се раздадоха грамоти, сертификати и награди.
Ръководител: Веселина Симанова Симанова

Клуб „Многознайко“


   Начален час: 11.00 ч.
   Място на провеждане: Пето основно училище
   Участници: децата от клуба, съученици, родители
   Тема на публичната изява:
   Състезание: ,,В страната на Математиката“
 
    Състезанието е организирано като заключителен етап от дейността в клуба. Целта на публичната изява е учениците да покажат пред родителите, съучениците си от класа, че са преодолели голяма част от дефицитите си по отношение на математическите си знания и умения, имат самочувствие и увереност при решаване на различни по вид изчислителни и текстови задачи. Да изпитат удовлетвореност от положения труд през учебната година и да покажат пред гостите на състезанието придобитите знания и умения.
Празникът започна с Математическа викторина.  Последва отборно състезание ,,Многознайко“ между четири отбора: ,,Комета“, ,,Звезда“, ,,Вихър“ и ,,Тайфун“, с разнообразни математически задачи. Имаше жури, което определи победителя. Бяха раздадени грамоти за показани отлични резултати.
     Накрая имаше музикално парти, торта и много подаръци.
     Децата показаха знания и получиха поощрения от гостите, бяха щастливи от организирания празник. Родителите изразиха своето задоволство и желание за подкрепа при организиране на следващи дейности, свързани с израстването и развитието на децата им.
Ръководител: Диана Ангелова Драманска

Клуб „Знам и мога “


    Представителната изява на клуба на тема „Математически фолклор. Викторина.“, се проведе на 28.03.2018 г. от 12 часа в актовата зала на Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора.
    Целта на занятието беше изграждане на самочувствие и увереност в собствените сили на участниците и демонстриране на познания върху действията с дроби изучавани в 5. клас.
    Гости на проявата бяха ученици от 5. А, 5. В и 5. Г класове, класните ръководители госпожите: М. Христова, Т. Карамитева и Ив. Топкарова и госпожа Мина Минчева майка на Доника от 5. А клас.
    Водещите Петя Вичева и Симона Спасова от 5. В клас откриха проявата с определение на понятието математически фолклор и примерни фолклорни задачи. След това отделни ученици представиха задачи от математически фолклор и тяхното решение. Бяха подбрани задачи при които се използват изучавани в 5. клас понятия като: част от число, НОК, НОД и ОД на естествени  числа, събиране и изваждане на обикновени дроби и др. Задачите бяха във вид на презентации.
    Във викторината други участници от клуба представиха задачи към публиката също от математическия фолклор подобни на вече обяснените. Активно участваха учениците: Петя Вичева, Симона Спасова, Стефан Терзиев от 5. В клас и Доника Тенева от 5. А клас.
    Те получиха награди – сборници по математика за участието си и отличното справяне.
Ръководител: Ганка Йовчева Димова

Клуб „Писането – лесно, четенето – интересно “


​    Представителната изява на клуб „Писането – лесно, четенето – интересно“ на тема  „Нашият клуб празнува“  се проведе на 10.05.2018 г. от 17:00 часа в Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора пред родителите на включените в клуба ученици.
    Целта на изявата  бе както запознаване на родителите с постигнатото от техните деца по време на участието им в проекта, така и повишаване самочувствието и увереността на самите ученици.
    Изявата започна с презентация, изготвена от ръководителя на клуба, в която чрез интересни и занимателни задачи учениците показаха в каква степен са усвоили изучаваните във втори клас граматически правила по български език. Децата бяха разделени на два отбора и се проведе състезание между отборите. След това учениците представиха кратки скечове и драматизации на четени по време на проекта народни приказки. Накрая за награда за старанието и добрата работа, учениците получиха като подарък книги за четене през лятната ваканция.
    За документиране на събитието бяха направени снимки на участниците.
Ръководител: Венета Стоянова Стоянова

Клуб „Моят език – моят свят “


    Представителната изява на клуб „Моят език – моят свят“на тема: „Нашият клуб празнува“ се състоя на 10.05.2018 г. от 17.00 ч. В Пето основно училище „М. Станев“
    Целта на изявата бе да покаже напредъка в усвояването на знанията по български език на участниците в клуба – как правят звуков анализ, определят думата като част на речта, различават видове изречения по цел на изказване и умеят да ги трансформират, как прилагат изучените правописни правила и т.н.
     Гости на събитието бяха родителите на учениците, участвали в групата. Пред тях те показаха наученото по време на занятията в клуба по български език чрез презентация със забавни граматически задачи. Прочетоха пред родителите си и преразкази, писани по време на работата на клуба, любими откъси от приказки, за да покажат и напредъка си по отношение на четивната техника. В края на представителната изява децата драматизираха някои от прочетените приказки – „Най-хубавото“, „Трици или халва“, „Делба“. Изиграха скечове.
    В края на представителната изява учениците получиха като подарък за работата и старанието си по време на занятията на клуба по една книжка, за да продължат с интерес да четат и да усъвършенстват своя речник и четивна техника.
   Разнообразните дейности в клуба оказаха положително влияние върху участниците в него. Те подобриха четивната си техника и правописната си култура, придобиха самочувствие и авторитет сред съучениците си.
    За документиране на събитието бяха направени снимки.
Ръководител: Атанаска Тодорова Темелкова