Среща с Марин Трошанов

На 27 април на учениците от 4.д клас гостува писателят Марин Трошанов, който представи новата си книга „Чудният нов свят“. Тя е забележително пътуване с невероятните герои на Чудомир Драгнев, богатите илюстрации на Николай Михайлов и красивата история на автора.
Марин Трошанов пише фантастична и детска проза, поезия, сценарии за комикси и популярни статии. Носител е на престижни международни и национални награди за литература, сред които „Перото“ (2019 г.) и „Константин Константинов“ (2020, 2022 г.)
Автор е на фантастично-образователната комиксова поредица за „Роботът Чапек“, съвместен проект с Петър Станимиров, книгата „Еми и Крадецът на сенки“ и други.
Марин Трошанов разказа увлекателни истории за своя път като писател, за пътуванията си в различни страни, свързани с неговата работа. Много трудно е да преразкажем накратко срещата, но това което ни развълнува, е личното отношение на автора към децата. Той създаде атмосфера, която помогна всеки, който желаеше да разкаже какво го вълнува и харесва. Книгата „Чудният нов свят“ е забележителен проект, който обединява усилията на много хора. Тя прокарва една хипотетично полезна функция на роботите, ако те черпят енергия от тайнствен Източник – през деня усърдно пазят цветната си градина от набезите на свирепи вредители, пясъчни бури и киселинни дъждове, те се превръщат в защитници на природата. Така се сблъскваме с въпроса за полезното използване на технологиите и докъде ги овластяваме.
На края на срещата авторът получи специален подарък от едно дете, тематично свързан с историята на книгата. За спомен от нашия град и повод да го посети отново, подарихме пътеводител на Историческия музей и плакет с герба на Стара Загора. 
Срещата се осъществи благодарение на Библиотека Родина и беше част от Маратона на четенето. Чудният нов свят беше номинирана за  Награда „Бисерче вълшебно“ 2023 г. и една от отличените книги в категория „Мечтатели“.