Среща с писателя Никола Райков

      По покана на Обществения съвет и съдействието на Фондация „Детски книги“ в Пето основно училище „Митьо Станев“ гостува писателя Никола Райков. Той беше гост в ПИГ 3-2 с учител г-жа Веселина Симанова, присъстваха директора г-жа Цонка Николова и библиотекаря Рая Петрова.
      Никола Райков е роден в Стара Загора,  но от няколко години живее в малко близко селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си, за който написва експерименталната приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“. Писателят представи на децата новото издание на единствена по рода си детска книга, където играта и приказката си подават лапички и отиват заедно на едно голямо приключение! Тя развива фантазията на децата с близо 100-те начина да прочетете тази приказка-игра. Книгата има 20 възможни края, което помага да се разбере как изборите на детето променят неговата реалност! 
      Автора представи и продължението на поредицата, книгата „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, с която става най-младият автор печелил националното отличие „Константин Константинов“ на Министерство на Културата – най-престижната награда за детско творчество в България. 
     Представи на децата и другите две приказки-игри „Добросъците“ и „Приказка от два свята“, с които е двукратен носител на наградата „Бисерче вълшебно“.
     С голям интерес децата се запознаха и разгледаха настолните игри „Таласъмски истории“ и „Добросъците: невидим свят“. 
     За разлика от много други игри тези са кооперативни, а не са състезателни. Общото планиране между играчите и комуникацията между тях е от голямо значение за успех.
    Остана време за въпроси от децата и гостите, които се интересуваха за подробности около настолните игри и различните герои в книгите. Кои са  неговите вдъхновители за създаване на творчеството му и какъв е процеса на създаване на книгите и игрите.
    Накрая на срещата писателя раздаде на всички желаещи автографи, а децата му подариха картички с много мили послания. Имаше обща снимка за спомен и книга подарък за децата, която да четат в училище.
     Всички представени книги и настолни игри са налични в училищната библиотека. 
     Ако желаете да се запознаете с приказните книги – игри, може да ги разгледате в сайта на автора: https://prikazka-igra.com
     Срещата е част от „Седмицата на бащата“ 2019 г., която тази година е посветена на четенето заедно с деца.