В периода 27.-29. април в Пето основно училище „Митьо Станев“ се проведе среща за обмен на добри практики в изпълнение на национална програма „Иновации в действие“. Тази година училището ни бе отново домакин на обмен на опит с още три гостуващи училища – ОУ „Климент Охридски“, град Хасково, СУ „Васил Левски“ – село Маноле, община Марица, област Пловдив, и ОУ „Христо Ботев“, село Равно поле, община Елин Пелин.

Гостите бяха посрещнати с традиционните хляб и сол и питка с мед. В актовата зала ги приветства мажоретният състав на училището – първата такава формация в града на липите, създадена преди повече от четвърт век.
През тези 3 дни, прекарани в обмен, гостите бяха водени изцяло от нашата разнообразна програма. Първият ден беше изпълнен с много и нови емоции, запознанства, представяне на всяко едно от училищата и бе дискутирана темата „За баланса в иновациите и баланса у учителя“. На втория ден се обсъждаха темите: „Работа с индивидуални комплекти „Геометрични фигури“ по метода Монтесори в подготвителна група“, „Интердисциплинарен урок CLIL – дигитална математика на английски език – 3 клас“, „Посланици на природата“
иПсихо-педагогическо ателие за ученици със СОП“. Бяха представени начинът и подходът на обучение на учителите в Пето основно училище „Митьо Станев“. 

В последния ден се представиха темите: „Посещение на CLIL урок по математика“, „Посещение на CLIL урок “Easy Math” и „Смесено обучение – прилагане на електронно ученическо портфолио – дигитални решения в класната стая за активно учене„.

През изминалите три дни на обмен на добри практики срещнахме съмишленици, виждахме пламъка на всеки един, усетихме удовлетвореност, получихме много благодарност. Изненадахме гостите си с креативността, с лекотата на организацията, със съдържателността на работните презентации и опита, който извираше от всеки представящ.

Вече трета година работим успешно по Националната програма „Иновации в действие“ и всеки, загрижен за просперитета на училището си, иска да черпи с пълни шепи опитност от извора.