В традицията на православния свят на 20 декември се отбелязва делото на свети Игнатий Богоносец, а фолклорният календар има паралелен празник, Игнажден. Сладкото слово на богослова и народното възприятие на деня са се слели, за да ни предадат символиката на добрия човек, който влиза – в дома, но и в мислите ни, пристъпва на местата, които обитаваме, но и в сърцата ни.
  С много обич през последните месеци в Пето основно училище „Митьо Станев“ се подготвя наше училищно радио. Под умелия и ласкав взор на журналистката от Радио-Стара Загора, Дарина Колева.
Ученици от прогимназиален етап подготвиха първото свое предаване. На Игнажден коридорите, дворът и душите ни се огласиха от сигнала на училищно радио – „Пето и градчето“, понесоха се песни и думи, пълни с надежда за радост и благоденствие, за мир, сговор и сбъднати мечти.
  В дома на Пето основно училище, като в храм и убежище на духа ни, влезе гласът, споделящ посланието на младите хора! Той ще крепне, ще става силен и мелодичен, защото в основата на всичко е добротворчеството.
На добър час, млади хора, на добър час, училищно радио – „Пето и градчето“!